Jak piszemy: dewolaj czy de volaille?

dewolaj

Zależy od kontekstu

de volaille

Zależy od kontekstu

Obie formy zapisu są poprawne, przy czym pierwsza z nich stanowi po prostu spolszczenie.

 

Nazwa może sugerować francuskie pochodzenie dania, jednak kotlet de volaille pochodzi ze wschodu i bywa także nazywany „kotletem po kijowsku”. Jego historia sięga XVIII wieku, a nazwa wzięła się od nazwiska kucharza, który wymyślił ten sposób przyrządzania mięsa.

De volaille to kotlet panierowany w bułce tartej i jajku, a następnie smażony na głębokim oleju. Przygotowywany jest z mięsa drobiowego z nadzieniem z masła i przypraw, a czasami również żółtego sera.

 

Przykłady:

Kotlet de volaille najlepiej smakuje w chrupiącej panierce.

Na drugie danie można wybrać kotleta mielonego lub de volaille’a.

W tradycyjnej restauracji zawsze serwowany jest de volaille.

Komentarze